Radionice koje spajaju priče iz znanosti i aktivnosti i metode znanstvenog odgoja.

radionice za vrtiće i škole

Kako potaknuti interes za znanost i stvaralačku iskru kod djece?

ZA KOGA?

VRTIĆI
Odgojitelji i stručni suradnici

ŠKOLE
Učitelji razredne nastave;
Nastavnici predmetne nastave
Stručni suradnici

TRAJANJE

Radionica uživo - 4 školska sata

Online edukacija - 120 minuta

NAČIN IZVOĐENJA

Radionica uživo ILI

Online edukacija

cilj

Stjecanje znanja i metodičkih alata za poticanje interesa za znanost i razvoja stvaralačkih i inovativnih kapaciteta djece.

Nikola Tesla - ispred budućnosti

Iz primjera Teslinog odrastanja mogu se izdvojiti elementi važni za poticanje stvaralaštva i inventivnosti. Činjenica je da je Tesla bio nadaren, no imao je i stimulativno okruženje.

Tesla je i sjajan znanstveni uzor, a upoznavanje djece s dječakom Teslom, potaknut će ih da se poistovijete s onim dimenzijama djetinjstva i dječjeg duha koji su krucijalne jezgre i iskre budućih odraslih stvaratelja i izumitelja.

Edukacija obuhvaća načine poticanja motivacije i interesa za znanost kod djece i učenika; i to kroz primjer lika i djela Nikole Tesle. Obilježja njegove ličnosti poslužit će nam da artikuliramo osobine svojstvene znanstvenicima i izumiteljima, a događaji i anegdote iz njegova života, kao i Teslino odrastanje, da prezentiramo i konstruiramo razvojne poticaje koje sustavno možemo ugrađivati u našu odgojno-obrazovnu okolinu.
Na edukaciji opisujemo i prolazimo aktivnosti, metode, slikovnice i druge materijale koji se mogu koristiti u svrhu poticanja interesa i motivacije za znanost te oblikovanje znanstvenog senzibiliteta kod učenika.  

Edukacija uživo uključuje i praktični radionički dio.

Načini izvođenja:
uživo na lokaciji ustanove ili online

Pošalji upit
Osim poticanjem znanstvenog interesa, bavimo se i analizom znanstvenog uma i duha. Znanstvenici dijele određene osobine, način pristupa radu, stupanj kreativnosti, itd., a znanstveni način razmišljanja uključuje određene sposobnosti i podrazumijeva određeni stil. Na radionici govorimo o navedenome i prolazimo metodičke smjernice za implementaciju dimenzije znanstvenog odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovnu praksu.

Ustanova u sklopu edukacije dobiva i primjerke slikovnice KoHo pedagogije ''Nikola Tesla - ispred budućnosti''.

Volimo znanost

Znanost i izumiteljstvo puni su uzbudljivih priča! Podvizi braće Wright (prvi avion), nastanak prvog računala i uloga zanimljive i drugačije Ade Lovelace (kćeri pjesnika Byrona), razvoj Lego kocaka, bežičnog interenta, itd. - sve su to bile spoznajne avanture koje su poduzimali motivirani i posebni pojedinci! Djeci možemo približiti priče o izumiteljima i njihovim izumima s ciljem poticanja motivacije i interesa za znanost i njegovanja stvaralačke iskre.

Na radionici se bavimo veoma interesantnim pričama o svjetskim i hrvatskim izumiteljima. Opisujemo aktivnosti i metode za rad s djecom i učenicima, te koristimo materijale poput STEM memory-a, STEM igračaka i slikovnica.

Pošalji upit

Meet the Scientist

STEM kartice o znanstvenicima i izumiteljima koje možete preuzeti i koristiti u radu s djecom!

Andrija Mohorovičić, Stephen Hawking, Emmy Noether, Albert Einstein, Charles Darxin, Ada Lovelace, Johann F. Miescher + novi koje ćemo kreirati.

Preuzmi kartice